Smażona ketmia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- ¼ szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 3 białka z dużych jaj
- 500 g ketmii, przyciętej i pokrojonej na kawałki o grubości 1 cm
- 1 litr oleju roślinnego
- łódeczki z cytryny, do podania
- ostry sos, do podania (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu połącz mąkę kukurydzianą i zwykłą, sól, pieprz cayenne i pieprz świeżo zmielony. W dużej misce ubij białka i dodaj 3 łyżki zimnej wody. Obtocz kawałki ketmii mieszanką z jajek, a następnie mąką z przyprawami.
W głębokiej, dużej patelni rozgrzej olej do 190°C, sprawdzając temperaturę termometrem do smażenia na głębokim oleju. Ostrożnie wrzuć połowę kawałków ketmii i delikatnie mieszaj, nie naruszając panierki. Smaż przez około 3-6 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Staraj się utrzymywać temperaturę oleju między 150 a 175°C. Łyżką cedzakową wyciągnij kawałki ketmii i połóż je na blasze pokrytej papierowym ręcznikiem, żeby się osuszyły.
Ponownie rozgrzej olej do 190°C i usmaż pozostałe kawałki ketmii. Przypraw solą. Podawaj z cytryną i ewentualnie z ostrym sosem.
W głębokiej, dużej patelni rozgrzej olej do 190°C, sprawdzając temperaturę termometrem do smażenia na głębokim oleju. Ostrożnie wrzuć połowę kawałków ketmii i delikatnie mieszaj, nie naruszając panierki. Smaż przez około 3-6 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Staraj się utrzymywać temperaturę oleju między 150 a 175°C. Łyżką cedzakową wyciągnij kawałki ketmii i połóż je na blasze pokrytej papierowym ręcznikiem, żeby się osuszyły.
Ponownie rozgrzej olej do 190°C i usmaż pozostałe kawałki ketmii. Przypraw solą. Podawaj z cytryną i ewentualnie z ostrym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W