Słone tartinki jabłkowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Spód:2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki startego parmezanu i trochę do posypania
1 łyżka cukru
1 łyżka drobnej kaszki kukurydzianej (polenty)
½ łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła, pokrojonego na kawałki i schłodzonego
¼ szklanki zimnej wody
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wypełnienie:
1/3 szklanki musu jabłkowego
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (np. gala)
3 łyżki cukru
3 łyżki posiekanej dymki
½ łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
½ szklanki startego cheddara
100 g sera brie, pokrojonego w kostkę
100 g sera z niebieską pleśnią, pokruszonego
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody
Przygotowanie:
Wsyp do naczynia malaksera mąkę, parmezan, cukier, kaszkę kukurydzianą, rozmaryn oraz proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i zmiksuj pulsacyjnie, aż mieszanina będzie miała konsystencję kruszonki. Wymieszaj wodę z kwaśną śmietaną i wlej do malaksera. Zmiksuj pulsacyjnie, aż ciasto zacznie się zbijać, przełóż je na blat, szybko zagnieć, przekrój na pół, uformuj 2 wałki, owiń kawałkami folii i włóż do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 190C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotuj wypełnienie: wymieszaj mus jabłkowy z kwaśną śmietaną i odstaw na bok. W dużej misce przemieszaj jabłka z cukrem, dymką i rozmarynem. Pokrój każdy wałek z ciasta na 15 plastrów. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj każdy plaster ciasta na placek o grubości ½ cm i średnicy 6-7 cm i rozłóż je na przygotowanej blasze. Nałóż na środek każdego placka po łyżeczce musu jabłkowego ze śmietaną, a następnie po dwie łyżki doprawionych jabłek. Rozłóż każdy gatunek sera na 10 tartinkach. Zawiń brzegi ciasta na kształt sakiewek, żeby było widać ser. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz 25-30 minut, aż się zrumieni. Podawaj na ciepło albo ostudzone do temperatury pokojowej. Tartinki można naszykować wcześniej i odgrzać w piekarniku 10 minut przed podaniem, w temperaturze 190 stopni C.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W