Słodko-kwaśna sałatka z chlebem

Słodko-kwaśna sałatka z chlebem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chleb zwilżyć kilkoma łyżkami wody i odłożyć na bok. Marchew obrać i pokroić na cienkie paski. Z selera oderwać listki i zachować, łodygi pokroić na cienkie paski. Szalotki obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Cukinię i bakłażan pokroić w zapałkę. Zagotować w garnku wodę, osolić, wrzucić marchew i seler, gotować 5 minut, osączyć i odstawić na bok. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać 2 fileciki anchois i mieszając smażyć, aż się niemal rozpadną. Wrzucić szalotki, czosnek i oliwki, zamieszać i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, cukinię i bakłażan. Mieszając smażyć parę minut na średnim ogniu. Wrzucić zblanszowane marchew i seler, dodać oberwane z gałązek listki tymianku. Wsypać cukier, wlać ocet, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje do konsystencji syropu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Połamać chleb na kawałki i ułożyć na dużym talerzu lub półmisku. Posiekać nać selera. Liście bazylii porwać na kawałki. Wyłożyć warzywa na chleb, posypać bazylią i nacią selera, skropić oliwą i delikatnie wymieszać. Ew. udekorować kilkoma filecikami anchois i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA