Skalnik prążkowany z nadzieniem ziołowo-warzywnym
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 średnie pory
- tylko białe i jasnozielone części
- 1 średnia cukinia
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki białego wina
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól i pieprz
- 6 całych
- oczyszczonych skalników prążkowanych (po około 350 g każdy)
- 1 cytryna
- pokrojona na cienkie plasterki
- 12 łodyżek świeżego tymianku
- 12 liści bazylii
- sznurek masarski (biały szpagat) albo mocna biała nić
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój pory, cukinię, seler i paprykę w słupki. Wymieszaj z winem oraz oliwą i lekko dopraw do smaku. Rozgrzej dokładnie oczyszczony grill. Opłucz ryby i wypełnij ich wnętrza przygotowaną mieszanką warzyw. Dołóż po kilka plasterków cytryny, po 2 łodyżki tymianku i po 2 liście bazylii. Zwiąż ryby sznurkiem / nicią w dwóch miejscach, żeby nadzienie nie wypadało. Posmaruj ryby resztkami oliwy z winem i lekko dopraw solą i pieprzem. Ułóż skalniki na rozgrzanym ruszcie i ogrzewaj, nie obracając, przez 8 min. Odwróć ryby na drugi bok i piecz kolejne 6 min. Zdejmij z rusztu i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W