Shish kebab z kurczaka
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 4-6
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, może być wędzona
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
Ponadto:
- pomidorki koktajlowe
- 1 zielona papryka
- cebula
- lawasz, pita
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek miksujemy na pastę w malakserze, dodajemy przyprawy, jogurt i znów krótko miksujemy, dodajemy oliwę i mieszamy.
Mięso z kurczaka dzielimy na średniej wielkości porcje, kroimy na kawałki ok. 2 x 2 cm. Polewamy marynatą kurczaka i dokładnie mieszamy. Kurczaka wstawiamy na min 1h do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Następnie, zachowując małe odstępy między sobą, nabijamy kawałki mięsa na szpady lub patyczki do szaszłyków. Rozgrzewamy patelnię grillową, najlepsza będzie gruba, żeliwna, i jak będzie gorąca, układamy na niej szaszłyki opierając patyczki lub szpady o ranty patelni. Szaszłyki nie powinny bezpośrednio dotykać dna patelni. Dość często je obracamy. Uwaga! W trakcie grillowania unosi się sporo dymu.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa, które będą dodatkiem do szaszłyków. Cebule kroimy na ósemki, paprykę w grube paski i układamy pod grillującymi się szaszłykami. Po pewnym czasie, na krótko wrzucamy pomidory. Szaszłyki powinny się grillować ok. 20-25 minut. Podajemy je np. z lawaszem i zgrillowanymi warzywami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź