Sernik bananowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Spód225 g pełnoziarnistych herbatników
100 g masła
1 łyżka złocistego syropu
Masa serowa
30 g masła
4 łyżki cukru
4 banany
2 duże jajka
75 g cukru
500 g sera mascarpone
50 g serka śmietankowego
2 banany
30 g cukru pudru
Przygotować spód
Drobno pokruszyć herbatniki i wsypać do miski. Stopić masło i wylać na herbatniki, dodać syrop i wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć mieszaninę do tortownicy o średnicy 25 cm, rozgarnąć i ugnieść w równą warstwę na dnie. Wstawić do lodówki, by masa zastygła.
Przygotować masę serową
Stopić masło i cukier na patelni, włożyć całe, obrane banany i smażyć, aż się lekko zrumienią i pokryją warstewką karmelu. Przełożyć banany do miski i odstawić na 5-10 minut, by ostygły. Zmiksować na gładką masę. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z cukrem. Dodać mascarpone i serek śmietankowy i wymieszać łyżką na gładką masę. Dodać zmiksowane banany i dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać masę serowo-bananową na spód z herbatników i wstawić tortownicę do lodówki na 2 godziny. Wyjąć sernik z lodówki i zdjąć boki tortownicy. Pokroić banany w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Oprószyć cukrem pudrem i skarmelizować przy pomocy ręcznego palnika.
© Paul Merrett
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W