Serniczki z musem orzechowym i owocami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 54)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- filiżanka ugotowanego prosa
- filiżanka mąki ryżowej
- łyżeczka cynamonu
- filiżanka orzechów nerkowca
- 4 łyżki syropu klonowego albo z agawy
- pół filiżanki oleju z krokosza
- skórka otarta z cytryny
- 250 g malin
- filiżanka jedwabistego tofu
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżeczka wody różanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Natłuścić foremki do muffinek. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z prosem i mąką. Dodać cynamon, skórkę z cytryny, 2 łyżki syropu i olej. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Owinąć ją folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką ryżową. Wyciąć kółka i ułożyć je w foremkach do muffinek. Piec przez 10 minut i odstawić do ostygnięcia. Połowę malin zmiksować z tofu, ekstraktem waniliowym, wodą różaną i resztą syropu. Napełnić przygotowane wcześniej spody z ciasta. Na wierzchu ułożyć maliny. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa stężała.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W