Serniczki z musem orzechowym i owocami

Serniczki z musem orzechowym i owocami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • filiżanka ugotowanego prosa
  • filiżanka mąki ryżowej
  • łyżeczka cynamonu
  • filiżanka orzechów nerkowca
  • 4 łyżki syropu klonowego albo z agawy
  • pół filiżanki oleju z krokosza
  • skórka otarta z cytryny
  • 250 g malin
  • filiżanka jedwabistego tofu
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka wody różanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Natłuścić foremki do muffinek. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z prosem i mąką. Dodać cynamon, skórkę z cytryny, 2 łyżki syropu i olej. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Owinąć ją folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką ryżową. Wyciąć kółka i ułożyć je w foremkach do muffinek. Piec przez 10 minut i odstawić do ostygnięcia. Połowę malin zmiksować z tofu, ekstraktem waniliowym, wodą różaną i resztą syropu. Napełnić przygotowane wcześniej spody z ciasta. Na wierzchu ułożyć maliny. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa stężała.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA