Sałatka z rukoli i fenkułu z octem balsamicznym i chrupkami z parmezanu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.80)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Parmezanowe chrupki1 szklanka startego sera parmiggiano reggiano
1 łyżka nasion kopru włoskiego
Sałata
450 g umytej rukoli
1 bulwa fenkułu, pokrojona na cienkie plasterki, razem z zieloną częścią łodygi
10 suszonych na słońcu pomidorów, cienko pokrojonych
Dressing
3 łyżki bardzo dobrego octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wymieszać starty parmezan z nasionami kopru, wysypać na papier do pieczenia. Piec aż będzie mieszanka będzie złota i chrupka. Ostudzić i połamać na małe kawałki. Wymieszać w dużej salaterce rukolę i fenkuł (razem z zieloną częścią) z suszonymi pomidorami. Roztrzepać ocet balsamiczny z oliwą, musztardą, miodem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos. Można też połączyć składniki wlewając je do słoika i potrząsając nim. Polać dressingiem sałatę, posypać parmezanowymi chrupkami.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W