Sałatka z gruszek, orzechów i smażonego sera haloumi

Sałatka z gruszek, orzechów i smażonego sera haloumi
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Smaż orzechy na średnim ogniu aż zbrązowieją, czyli przez 2-3 min. Wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Olej zostaw do dressingu. Można też prażyć je bez tłuszczu na blasze w piekarniku w 180°C przez 12-15 min.
Przekrój gruszki na pół, usuń gniazda nasienne, podziel na szesnastki. Wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pozostałą łyżkę oleju rozgrzej na patelni na silnym ogniu. Smaż ser, aż będzie złocisty po obu stronach. Do dużej miski wsyp rukiew albo liście szpinaku. Dorzuć gruszki z sokiem z cytryny i orzechy z tłuszczem, na którym się smażyły. Jeśli były prażone, dolej 2 łyżki oliwy. Dodaj usmażony ser i awokado (dowolnie). Dopraw solą i pieprzem. Ostrożnie wymieszaj. Przełóż do salaterki albo na talerze i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA