Ryż z pulpecikami z surowej kiełbasy
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 7
Składniki:
- 800 g ryżu
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 600 g surowej kiełbasy
- 4 puszki krojonych pomidorów
- 2 opakowania sera feta
- sól i pieprz
- 2 pęczki natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż wymieszać z 100 ml oliwy z oliwek. Zalać 5 szklankami wody, dosypać łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pokroić suszone pomidory i dodać do ryżu. Przykryć pokrywką i odstawić, żeby ryż doszedł.
W czasie, gdy ryż się gotuję, w dużym garnku podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Wyjąć mięso z kiełbasy i uformować pulpeciki. Dodać do garnka i podsmażyć. Zalać pomidorami i dusić około 20 minut.
Część czystego sosu odłożyć na drugi dzień do pizzy. Na resztę pokruszyć fetę i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 ºC, na 15 minut. Sos posypać u góry posiekaną natką i skropić oliwą z oliwek. Podawać z ryżem.
Potrawę bardzo łatwo można odgrzać. Wystarczy do małego naczynia do zapiekania nałożyć ryż, u góry nałożyć sos z serem, skropić oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź