Ryba smażona w piwnym cieście
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto:
75 g skrobi kukurydzianej
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
330 ml piwa typu „ale”
2 łyżki octu z białego wina
Ryba:
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
4 filety z dorsza, łupacza lub witlinka (lub innej ryby o zwartym, białym mięsie), po 200 g każdy
Przygotowanie:
Na ciasto wymieszać w dużej misce mąkę, skrobię i sól. Zrobić dołek pośrodku i wlewać piwo i ocet, cały czas mieszając. Rozbić ciasto metalową trzepaczką, by miało konsystencję śmietanki. Rozgrzać w garnku o grubym dnie (lub frytkownicy) olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy frytkownicy, temperaturę należy kontrolować używając termometru kuchennego. Wsypać mąkę, wymieszaną z solą, do dużego, mocnego woreczka foliowego. Wkładać po jednym filecie, zakręcić brzegi torebki, zostawiając trochę powietrza i potrząsać torebką, aż filet pokryje się mąką. Przemieszać ciasto i zanurzać po jednym filecie, obsypanym mąką. Używając szczypiec, unieść filet i pozwolić, by spłynął nadmiar ciasta. Delikatnie spuścić filet do gorącego oleju. Smażyć po dwa filety za jednym razem przez około 5-6 minut. Ryba powinna być w środku miękka, a ciasto—chrupiące i złociste. Wyjąć filet łyżką cedzakową i osączyć na papierze kuchennym. W ten sam sposób usmażyć pozostałe dwa filety. Podawać z frytkami.
Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach: nie ma jak u mamy”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W