Ryba pieczona w soli
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Przygotowanie:
Składniki:cała, wypatroszona ryba
8 szklanek soli
2 gałązki koperku
2-3 listki laurowe
kilka plasterków cytryny
2-3 białka jajek
Do podania:
majonez
posiekany koperek
posiekane kapary
Przygotowanie:
Do wnętrza ryby włożyć koperek, listki laurowe i cytrynę. Na blaszkę wysypać 3 szklanki soli. Z białek i 4 szklanek soli zrobić masę solną. Można dodać wody, żeby była bardziej plastyczna. Rybę obłożyć z wierzchu masą, przełożyć na wysypaną solą blaszkę masą do dołu. Obłożyć masą solną z drugiej strony. Ryba musi być zamknięta w soli, wystawać ma jedynie głowa i ogon. Całą obłożoną masą część obsypać jeszcze szklanką soli. Piec na dużym ogniu na ruszcie lub w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez 20 minut. Podawać z majonezem wymieszanym z koperkiem i kaparami.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W