Rolada z dżemem
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
Składniki:
- 200 g mąki ze środkiem spulchniającym
- 30 g miałkiego cukru
- 200 g mieszanki z łojem
- 200 ml wody
- 60 g dżemu truskawkowego
- 50 g mąki do podsypania
- papier do pieczenia (60x60 cm)
- folia aluminiowa (60x60 cm)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier i tłuszcz. Wlać wodę i zarobić ciasto. Jeśli trzeba, dolać więcej wody. Ciasto powinno być dość miękkie. Nie należy wyrabiać zbyt długo. Podsypując mąką uformować kulę. Nadać jej kształt prostokąta. Ułożyć ciasto na papierze. Podsypać mąką.
Posmarować ciasto dużą ilością dżemu. Zostawić 3-4 cm marginesu. Brzeg zwilżyć wodą. Zwinąć placek. Ułożyć na papierze miejscem złączenia do dołu. Przełożyć całość na folię aluminiową. Zwinąć folię dość luźno. Zacisnąć końce. Umieścić roladę w parowniku. Wlać do garnka 4 cm wody. Zagotować. Ustawić parownik na garnku. Przykryć i parować przez 45 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy i gorący. Wyjąć roladę z parownika. Pokroić. Podawać z sosem.
Posmarować ciasto dużą ilością dżemu. Zostawić 3-4 cm marginesu. Brzeg zwilżyć wodą. Zwinąć placek. Ułożyć na papierze miejscem złączenia do dołu. Przełożyć całość na folię aluminiową. Zwinąć folię dość luźno. Zacisnąć końce. Umieścić roladę w parowniku. Wlać do garnka 4 cm wody. Zagotować. Ustawić parownik na garnku. Przykryć i parować przez 45 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy i gorący. Wyjąć roladę z parownika. Pokroić. Podawać z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W