Pudding z francuskich rogalików

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.119)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 8 rogalików
- suchych i czerstwych
- przeciętych wzdłuż na pół
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 4 jaja
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka wanilii
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Lekko spiecz połówki rogalików w tosterze albo piekarniku. To polepszy ich smak i dodatkowo wysuszy, przez co zwiększy wchłanianie płynu. Wlej mleko i kremówkę do dużej salaterki. Dodaj jaja, miód, gałkę i wanilię i mieszaj, aż składniki się połączą. Zanurz rogaliki i pozostaw, aby kremowy sos wsiąkł w nie całkowicie. Delikatne przewracanie rogalików przyspieszy ten proces. Możesz też od razu ściśle ułożyć rogaliki w foremce (20 x 20 cm) i zalać sosem. Gdy wsiąknie, piecz 1 godz., aż wierzch przybierze złoto-brązowy kolor.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W