Surówka w chrzanem
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- ¼ dużej, zwartej kapusty, poszatkowanej jak najcieniej
- 2 łodyżki selera naciowego, drobno pokrojone
- ½ zielonej papryki, bardzo drobno pokrojonej
- 2 dymki, bardzo drobno pokrojone
- ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka maku lub ziarenek czarnuszki
Dressing chrzanowy:
- 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana
- 1 łyżka startego świeżego chrzanu lub 1-2 łyżki chrzanu gotowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki białego octu winnego
- ½ szklanki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól i mielony czarny pieprz, do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszaj, wstrząsając w małym słoiku. Przechowuj w lodówce do tygodnia, używaj do wszelkich warzyw.
Poszatkowaną kapustę wrzuć do dużej miski i ugniataj palcami, żeby zmiękczyć. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Jeśli nie podajesz surówki od razu, przykryj i schowaj w lodówce (można przechowywać dobę). Przed podaniem wymieszaj z dressingiem.
Wskazówki:
Do piknikowych bułek z kurczakiem kup świeże, miękkie bułki. Przekładaj je surówką z chrzanem i pieczonym kurczakiem piknikowym.
Poszatkowaną kapustę wrzuć do dużej miski i ugniataj palcami, żeby zmiękczyć. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Jeśli nie podajesz surówki od razu, przykryj i schowaj w lodówce (można przechowywać dobę). Przed podaniem wymieszaj z dressingiem.
Wskazówki:
Do piknikowych bułek z kurczakiem kup świeże, miękkie bułki. Przekładaj je surówką z chrzanem i pieczonym kurczakiem piknikowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W