Rozgrzewająca kasza jaglana z owocami i orzechami laskowymi

Rozgrzewająca kasza jaglana z owocami i orzechami laskowymi
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania dietetyczne

Składniki:

  • 45 g kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka
  • 2,5 g goździków
  • 2,5 g czarnuszki
  • 5 g korzenia imbiru
  • 10 g suszonych fig
  • 10 g suszonych daktyli
  • 10 g suszonych moreli
  • 10 g suszonej żurawiny
  • 10 g rodzynek
  • 15 g orzechów laskowych
  • 12 g miodu spadziowego
  • 5 ml oliwy
  • 5 liści werbeny cytrynowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną spraż i wrzuć na odrobinę gotującej się w garnku wody. Następnie dolej mleko i gotuj na małym ogniu, mieszając.
Goździki, czarnuszkę i imbir rozgnieć w moździerzu i wrzuć do gotującej się kaszy, wraz z pokrojonymi w paseczki owocami. Do oczyszczonego moździerza wrzuć liście werbeny, utrzyj i dodaj oliwę. Na patelni spraż orzechy, zdejmij je z ognia, podlej łyżką miodu i wymieszaj dokładnie.
Kaszę dopraw w razie potrzeby pozostałym miodem i podaj w miseczce, posypując obficie skarmelizowanymi orzechami. Całość polej aromatyczną ziołową oliwą.
W sklepie i na targach szukaj owoców niesiarkowanych, które charakteryzuje dużo lepszy smak i naturalny kolor. Do tego dania możesz wykorzystać owoce świeże, jak i polskie suszone np. gruszki, jabłka czy śliwki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA