Paprykarz jaglany
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 2 nieduże marchewki
- 1 cebula
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ¼ łyżeczki chili
2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól i pieprz
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w 1,5 szklanki wody z łyżką oleju i solą. Ugotowaną do miękkości kaszę odstawić do ostudzenia.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat oraz wszystkie pozostałe przyprawy.
Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni, kiedy cebula będzie szklista, a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia.
Przestudzoną kaszę jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę, chili, płatki drożdżowe, sos sojowy oraz sól i pieprz.
Wszystko krótko zmiksować ręcznym blenderem, żeby pasta dalej miała wyczuwalne kawałki kaszyoraz warzyw.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat oraz wszystkie pozostałe przyprawy.
Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni, kiedy cebula będzie szklista, a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia.
Przestudzoną kaszę jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę, chili, płatki drożdżowe, sos sojowy oraz sól i pieprz.
Wszystko krótko zmiksować ręcznym blenderem, żeby pasta dalej miała wyczuwalne kawałki kaszyoraz warzyw.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pasty do chleba
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W