Baba ghanoush
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- 1 kg jak najmniejszych bakłażanów, czyli około 5 małych sztuk
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki tahiny
- sok z połówki cytryny
- sól
- do podania: tahina, pietruszka, pestki granatu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, ułożyć na palnikach kuchenki i opalać przez 20 - 30 minut, co jakiś czas obracając.
W tym czasie czosnek zetrzeć na tarce lub rozgnieść w moździerzu, z cytryny wycisnąć sok.
Bakłażany delikatnie obrać, dobrze jest pomagać sobie miską z wodą, w której często moczy się dłonie.
Bakłażany przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Podawać z tahiną, pietruszką oraz pestkami granatu.
W tym czasie czosnek zetrzeć na tarce lub rozgnieść w moździerzu, z cytryny wycisnąć sok.
Bakłażany delikatnie obrać, dobrze jest pomagać sobie miską z wodą, w której często moczy się dłonie.
Bakłażany przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Podawać z tahiną, pietruszką oraz pestkami granatu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W