Przegrzebki w śmietanie z bazylią
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.51)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 12 przegrzebków
- sól i pieprz
- ¼ szklanki posiekanej szalotki
- 1 łyżeczka siekanego czosnku
- szczypta zgniecionych płatków czerwonego chilli
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 180 ml tłustej śmietanki
- 20 listków bazylii
- pokrojonych na cienkie paseczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni stopić 4 łyżki masła na średnim ogniu. Kiedy piana opadnie, wrzucić na patelnię przegrzebki, oprószyć solą i pieprzem. Ładnie zrumienić po obu stronach, w środku mogą pozostać surowe. Przełożyć na talerz. Ostudzić i wytrzeć patelnię. Stopić na niej pozostałe masło, dodać szalotkę, czosnek, płatki chili, sól i pieprz. Smażyć przez ok. 2 minuty, aż szalotka zmięknie. Wlać wino, zwiększyć ogień, odparować przez ok. minutę, aż pozostanie połowa płynu. Dodać śmietankę i znów odparować połowę. Kiedy sos zrobi się gęsty, wrzucić do niego obsmażone przegrzebki. Dusić przez minutę aż stwardnieją, dodając połowę bazylii. Doprawić do smaku. Nałożyć do małych salaterek lub na talerze, polać sosem, przybrać pozostałą bazylią i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W