Pozole Sanjuany
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny tydzień Chucka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:1 kg łopatki wieprzowej
8 filiżanek bulionu lub wody
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
sól i pieprz
3 filiżanki białej kukurydzy
6 suszonych chili ancho lub guajillo
dodatki:
tortille
poszatkowana kapusta lub sałata lodowa
bardzo cienko pokrojona cebula
Przygotowanie:
W dużym garnku umieszczamy wieprzowinę, wlewamy bulion lub wodę, dodajemy czosnek i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Potem gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso zacznie odpadać od kości. Zdejmujemy garnek z gazu. Wyjmujemy mięso i odstawiamy, żeby ostygło. Oddzielamy mięso od kości i rozdzielamy na skrawki. Przecedzamy wywar i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy wieprzowinę. W drugim garnku gotujemy białą kukurydzę w osolonej wrzącej wodzie około 1 godziny. Odcedzamy i dodajemy do zupy. W naczyniu moczymy chili 30 minut w gorącym wywarze. Miksujemy w blenderze na piure i dodajemy do zupy. Doprawiamy zupę do smaku i podajemy z dodatkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W