Polędwiczki jagnięce z tymiankiem i fasolką flażolet
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Fasolka:
2 puszki fasolki flażolet
2 czerwone cebule drobno posiekane
4 ząbki czosnku drobno posiekane
300 g pomidorków czereśniowych
świeży tymianek
2 łyżki natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
ocet balsamiczny
sok z cytryny
sól i pieprz
Marynata:
4 polędwiczki jagnięce
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki tymianku
2 łyżki szałwii
oliwa z oliwek
sól morska i pieprz
Sos:
200 ml czerwonego wina
duża łyżka masła
łyżka mąki
Przygotowanie:
Oczyść polędwicę z tłuszczu i błon i marynuj ją w tymianku, szałwii, czosnku i oliwie z oliwek przez pół godziny. Podgrzej na oliwie z oliwek fasolkę, cebulę, pomidory i natkę pietruszki. Duś przez 3-4 minuty, po czym dodaj sok z cytryny i przyprawy. Odstaw w ciepłe miejsce. Obsmaż polędwicę na dobrze rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Powinna być chrupiąca z zewnątrz, różowa i miękka w środku. Żeby zrobić sos, rozpuść masło w czerwonym winie, dodaj mąkę i podgrzewaj przez minutę lub dwie, aż zgęstnieje. Nałóż dużą łyżkę warzyw na talerz, pokrojoną w plastry polędwicę i polej sosem.
Opracowane na podstawie programu „Przepisy z Niebiańskiej Kuchni”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia brytyjska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W