Polędwica z sarny z cukinią i truflowym purée
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 900 g polędwicy z sarny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml czerwonego wina
- 200 ml gęstego bulionu wołowego lub z dziczyzny
- 30 g posiekanych czarnych trufli
- 1 kg cukinii pokrojonej w wąskie paski
- 1 kg ziemniaków
- 50 ml tłustej śmietany
- 50 g masła
- łyżka mąki
- łyżka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż polędwicę do brytfanki i piecz przez 6-7 minut, aż zacznie puszczać soki. Wyjmij mięso z piekarnika i odłóż w ciepłe miejsce. Wlej oliwę do brytfanny, połóż na niej cukinie i wstaw do piekarnika na 20 minut. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odsącz je i zrób z nich purée, dodając śmietanę i masło. Na koniec wsyp trochę tartych trufli. Podgrzej wino i bulion aż się zagotują. Zredukuj płyn o trzy czwarte jego objętości. Wymieszaj mąkę z masłem i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój polędwicę i ułóż na talerzu razem z purée i cukinią. Polej wszystko sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W