Polędwica wołowa z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 porcje polędwicy wołowej po 150-175 g
- 1,2 l wołowego consommé
- 2 rzepy pokrojone w kostkę
- 2 pokrojone łodygi selera naciowy
- 2 pasternaki pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 mała brukiew pokrojona w kostkę
- drobno poszatkowana ćwiartka kapusty
- 12 cebulek
- gałązka tymianku
- 2 liście laurowe
- posiekana natka
- do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulki zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, odlej wodę. Powtórz to trzykrotnie, odcedź. Do rondla wlej consommé. Można go zastąpić bulionem wołowym z kostki. Wrzuć marchew, rzepę, ziemniaki i seler naciowy. Dodaj cebulki, a także zioła. Doprowadź do wrzenia i przykryj pokrywką.
Z polędwicy wołowej wykrój zgrabne steki. Mięso zwiąż grubą nicią. Na trzonku drewnianej łyżki zawieś kawałki wołowiny. Dopraw je solą i pieprzem po obu stronach. Warzywa powinny się dusić przez około 5 minut, zanim dorzucisz pasternak i rzepę. Teraz będą się dusić przez 5-10 minut. Gdy nieco zmiękną, pora włożyć polędwicę. Jeśli chcesz przyrządzić krwiste porcje, wystarczy 8 minut. Dodatkowe 3 minuty sprawią, że mięso będzie lekko ugotowane. Gdy lubisz wygotowane, trzeba je trzymać na ogniu przez 20 minut. Pół godziny: jeśli zależy ci na mocno wygotowanym. Wtedy włóż je na samym początku, razem z warzywami. Gdy wołowina dochodzi, dorzuć kapustę i gotuj przez 3 minuty. Mięso wyjmij, żeby chwilę poleżało. Warzywa wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku. Pokrój porcje mięsa na plasterki. Ułóż na warzywach, polej bulionem. Posyp posiekaną natką.
Z polędwicy wołowej wykrój zgrabne steki. Mięso zwiąż grubą nicią. Na trzonku drewnianej łyżki zawieś kawałki wołowiny. Dopraw je solą i pieprzem po obu stronach. Warzywa powinny się dusić przez około 5 minut, zanim dorzucisz pasternak i rzepę. Teraz będą się dusić przez 5-10 minut. Gdy nieco zmiękną, pora włożyć polędwicę. Jeśli chcesz przyrządzić krwiste porcje, wystarczy 8 minut. Dodatkowe 3 minuty sprawią, że mięso będzie lekko ugotowane. Gdy lubisz wygotowane, trzeba je trzymać na ogniu przez 20 minut. Pół godziny: jeśli zależy ci na mocno wygotowanym. Wtedy włóż je na samym początku, razem z warzywami. Gdy wołowina dochodzi, dorzuć kapustę i gotuj przez 3 minuty. Mięso wyjmij, żeby chwilę poleżało. Warzywa wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku. Pokrój porcje mięsa na plasterki. Ułóż na warzywach, polej bulionem. Posyp posiekaną natką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W