Polędwica wołowa z warzywami

Polędwica wołowa z warzywami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulki zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, odlej wodę. Powtórz to trzykrotnie, odcedź. Do rondla wlej consommé. Można go zastąpić bulionem wołowym z kostki. Wrzuć marchew, rzepę, ziemniaki i seler naciowy. Dodaj cebulki, a także zioła. Doprowadź do wrzenia i przykryj pokrywką.
Z polędwicy wołowej wykrój zgrabne steki. Mięso zwiąż grubą nicią. Na trzonku drewnianej łyżki zawieś kawałki wołowiny. Dopraw je solą i pieprzem po obu stronach. Warzywa powinny się dusić przez około 5 minut, zanim dorzucisz pasternak i rzepę. Teraz będą się dusić przez 5-10 minut. Gdy nieco zmiękną, pora włożyć polędwicę. Jeśli chcesz przyrządzić krwiste porcje, wystarczy 8 minut. Dodatkowe 3 minuty sprawią, że mięso będzie lekko ugotowane. Gdy lubisz wygotowane, trzeba je trzymać na ogniu przez 20 minut. Pół godziny: jeśli zależy ci na mocno wygotowanym. Wtedy włóż je na samym początku, razem z warzywami. Gdy wołowina dochodzi, dorzuć kapustę i gotuj przez 3 minuty. Mięso wyjmij, żeby chwilę poleżało. Warzywa wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku. Pokrój porcje mięsa na plasterki. Ułóż na warzywach, polej bulionem. Posyp posiekaną natką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA