Polędwica jagnięca w sosie grzybowym z ziemniakami

Polędwica jagnięca w sosie grzybowym z ziemniakami
Oceń przepis:
77 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Specjały Islandii (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia islandzka
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Polędwica jagnięca:
4 polędwice jagnięce po około 200 g
sól i pieprz
tymianek
lawenda
liście brzozy
czarne borówki
jagody jałowca

Sos grzybowy:
2 szklanki kurek lub innych leśnych grzybów
1 ząbek czosnku
sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 szklanka śmietany kremówki

Ziemniaki z koperkiem:
4 łyżki masła
25 podgotowanych młodych ziemniaków
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ponacinaj tłuszcz na polędwicach co 2 cm pod kątem. Natrzyj tłuszcz solą i pieprzem. Drobno posiekaj tymianek, lawendę, liście brzozy, borówki i jagody jałowca. Wymieszaj przyprawy w misce, natrzyj nimi mięso ze wszystkich stron i pozostaw je na kilka minut, żeby polędwice przeszły nieco ich aromatem. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i ułóż polędwice warstwą tłuszczu do dołu. Nie używaj dodatkowego tłuszczu, bo dość wytopi się z mięsa. Patelnia nie może być zbyt mocno nagrzana, żeby przyprawy się nie spaliły. Obsmaż polędwice przez około 1 min z każdej strony. Obracaj filety, żeby przysmażyły się równomiernie wszystkich stron. Wstaw polędwice do piekarnika i dopiecz przez około 5 do 7 min. Następnie wyjmij je i odstaw, by odpoczęły kilka minut przed pokrojeniem. Odetnij górną część kapeluszy grzybów, odrzucając nóżki i gąbczaste spody. Posiekaj drobno przygotowane w ten sposób grzyby, a następnie obsmaż je na aromatycznym tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwiczek. Po chwili dodaj do grzybów zmiażdżony ząbek czosnku. Przemieszaj zawartość patelni i dopraw solą i pieprzem. Zredukuj soki z grzybów, a następnie wlej na patelnię śmietanę. Ponownie zredukuj sos, aż będzie miał odpowiednią gęstość.
Roztop masło na drugiej patelni. Pokrój podgotowane ziemniaki na połówki i rozłóż na patelni z masłem. Obtocz ziemniaki w tłuszczu i posyp posiekanym koperkiem. Przemieszaj zawartość patelni, a tuż przed podaniem dopraw solą i pieprzem. Pokrój upieczone polędwiczki na plastry w poprzek włókien. Rozłóż na talerzach porcje ziemniaków z koperkiem i kilka plastrów mięsa. Oblej ziemniaki i mięso dookoła cienką stróżką sosu grzybowego.

Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA