Placuszki z ziemniaków i kapusty

Placuszki z ziemniaków i kapusty
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 500 g ziemniaków nadających się do pieczenia
  • 125 g kapusty włoskiej
  • poszatkowanej i zblanszowanej
  • 50 g pancetty pokrojonej w kostkę
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej słonecznikowy do smażenia
  • garść mąki do obtaczania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nakłuj ziemniaki widelcem. Piecz w piekarniku przez 45-55 minut, aż skórka będę chrupka, a miąższ miękki. Wyjmuj je łyżką do miski i rozgnieć. Dodaj kapustę i pancettę. Dopraw solą i pieprzem. Formuj placuszki na oprószonej mąką desce. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż placuszki po obu stronach przez 3-4 minut, aż będą złocistobrązowe. Podawaj ciepłe z pieczonym combrem sarnim.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA