Placuszki z mąki pełnoziarnistej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.55)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- masło do smażenia
- 130 g pełnoziarnistej mąki
- 85 g mąki gryczanej
- 28 g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżki mielonej kolendry lub kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 2 duże jaja
- żółtka oddzielone od białek
- 500 ml mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuścić 3 łyżki masła. W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Ubić białka na pianę. W oddzielnej misce ubijać mleko, żółtka i stopione masło przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. Wlać ją do produktów suchych i delikatnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i mieszać, aż masa będzie dosyć gładka i jednolita. Mogą powstać grudki. Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej żeliwną) lub blachę do pieczenia na średnim ogniu aż krople wody będą na niej „tańczyć”. Dodać masło. Można użyć niewielkiej ilości oleju o neutralnym smaku, np. kukurydzianego lub z pestek winogron. Kiedy patelnia będzie gorąca, nakładać łyżką placuszki. Smażyć, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, przez ok. 2 minuty. Być może trzeba będzie placuszki obracać, żeby równo się usmażyły, zależy to od źródła ognia i patelni. Delikatnie przewrócić placuszki na drugą stronę. Smażyć aż będą rumiane jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty. Podawać lub wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Wersja z ziarnami: zamiast ½ szklanki mąki dodać ½ szklanki mąki kukurydzianej, płatków owsianych lub otrąb pszennych albo owsianych. Można też dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub do ½ szklanki gotowanych ziaren takich jak komosa ryżowa, brązowy ryż lub proso (można wtedy użyć tylko mąki pełnoziarnistej lub tylko mąki gryczanej).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W