Placek z ziemniaków, łososia i dorsza
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 2 drobno posiekane szalotki albo 1 mała cebula (drobno posiekana)
- 350 g dorsza
- 350 g łososia
- sporo białego wina
- sól i pieprz
- 200-300 g ugotowanych ziemniaków
- nieco masła
- nieco mleka
- 2-3 dymki
- masło do smażenia
- nieco posiekanej natka pietruszki
- nieco posiekanego estragonu
- oliwa do smażenia
- 100 g startego sera gruyère
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Posyp solą i pieprzem. Dorzuć drobno posiekane szalotki albo cebulę. Połóż porcje łososia i dorsza. Wlej sporo białego wina. Posyp ryby solą. Przykryj posmarowaną masłem folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200-tu stopni. Trzymaj przez 8-10 minut. Ryby mają być soczyste, ale nie do końca upieczone.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj nieco masła i mleka. Dymkę pokrój w plasterki i duś na maśle, aż zmięknie. Dorzuć do ziemniaków i wymieszaj. Dodaj posiekane zioła, trochę soli, nieco pieprzu. Porcje ryby zdejmij z blachy. Do rondelka przelej sos spod pieczenia i szalotki. Odparuj, aż będzie gęsty, niemal jak syrop. Połowę upieczonego dorsza i łososia podziel na duże kawałki. Dorzuć do ziemniaków i ostrożnie wymieszaj, żeby się nie rozpadły. Gęsty sos przelej do masy rybno-ziemniaczanej. Wymieszaj. Na patelnię wlej oliwę, dorzuć nieco masła. Gdy się roztopi, zdejmij patelnię z ognia. Przełóż masę na patelnię. Szpatułką wygładź wierzch. Postaw patelnię na ogniu. Powiększ płomień do średniego, żeby uzyskać złocistobrązowy, chrupki spód. Podziel resztę ryby na kawałki. Potrząśnij patelnią. Przykryj patelnię folią aluminiową posmarowaną masłem. Wstaw na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika. Placek powinien być złocistobrązowy i przesuwać się po patelni. Posyp go kawałkami ryby i startym serem gruyère. Wstaw pod rozgrzany grill, żeby ser się roztopił. Wierzch skrop oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj nieco masła i mleka. Dymkę pokrój w plasterki i duś na maśle, aż zmięknie. Dorzuć do ziemniaków i wymieszaj. Dodaj posiekane zioła, trochę soli, nieco pieprzu. Porcje ryby zdejmij z blachy. Do rondelka przelej sos spod pieczenia i szalotki. Odparuj, aż będzie gęsty, niemal jak syrop. Połowę upieczonego dorsza i łososia podziel na duże kawałki. Dorzuć do ziemniaków i ostrożnie wymieszaj, żeby się nie rozpadły. Gęsty sos przelej do masy rybno-ziemniaczanej. Wymieszaj. Na patelnię wlej oliwę, dorzuć nieco masła. Gdy się roztopi, zdejmij patelnię z ognia. Przełóż masę na patelnię. Szpatułką wygładź wierzch. Postaw patelnię na ogniu. Powiększ płomień do średniego, żeby uzyskać złocistobrązowy, chrupki spód. Podziel resztę ryby na kawałki. Potrząśnij patelnią. Przykryj patelnię folią aluminiową posmarowaną masłem. Wstaw na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika. Placek powinien być złocistobrązowy i przesuwać się po patelni. Posyp go kawałkami ryby i startym serem gruyère. Wstaw pod rozgrzany grill, żeby ser się roztopił. Wierzch skrop oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W