Placek z mielonką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 75 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 75 g smalcu, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 4–6 łyżek zimnej wody
- rozkłócone jajko do posmarowania
Nadzienie:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 duży ziemniak sałatkowy (ok. 250 g), obrany i pokrojony w jednocentymetrową kostkę
- 340 g mielonki z puszki, pokrojonej na duże kawałki
- trochę sosu Worcestershire
- 250 ml ciemnego bulionu wołowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i biały pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj sól. Wrzuć masło i smalec. Palcami wcieraj tłuszcz w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem i smalcem w malakserze i przełóż do miski. Przy pomocy noża stołowego wmieszaj tyle wody, by składniki ciasta się skleiły. Szybko zagnieć ciasto rękami i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki. Tymczasem zajmij się nadzieniem.
Nadzienie:
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, marchew i seler, mieszając, smaż 5-10 minut, aż warzywa się zeszklą. Dodaj ziemniak i smaż jeszcze 5 minut. Wrzuć mielonkę i wszystko razem dobrze wymieszaj. Przypraw sosem Worcestershire, wlej bulion, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj odkryte ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a większość płynu odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i przygotuj metalową formę w kształcie głębokiego talerza o średnicy 23 cm. Podziel ciasto na 2 części: mniej więcej ⅔ i ⅓. Oprósz blat mąką i rozwałkuj większy kawałek ciasta na grubość 2-3 mm. Wyłóż nim formę. Rozwałkuj pozostałe ciasto na podobną grubość.
Wmieszaj do nadzienia posiekaną natkę. Przełóż farsz do formy wylepionej ciastem (jeśli jest zbyt rzadki, zachowaj część płynu i podaj jako sos). Posmaruj brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem i przykryj drugą częścią ciasta. Sklej brzegi i odetnij nadmiar ciasta. Widelcem lub palcami dekoracyjnie wykończ brzeg. Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i zrób na środku nacięcie na krzyż, by mogła ulecieć para. Piecz 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 15-20 minut, pokrój i podawaj.
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj sól. Wrzuć masło i smalec. Palcami wcieraj tłuszcz w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem i smalcem w malakserze i przełóż do miski. Przy pomocy noża stołowego wmieszaj tyle wody, by składniki ciasta się skleiły. Szybko zagnieć ciasto rękami i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki. Tymczasem zajmij się nadzieniem.
Nadzienie:
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, marchew i seler, mieszając, smaż 5-10 minut, aż warzywa się zeszklą. Dodaj ziemniak i smaż jeszcze 5 minut. Wrzuć mielonkę i wszystko razem dobrze wymieszaj. Przypraw sosem Worcestershire, wlej bulion, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj odkryte ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a większość płynu odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i przygotuj metalową formę w kształcie głębokiego talerza o średnicy 23 cm. Podziel ciasto na 2 części: mniej więcej ⅔ i ⅓. Oprósz blat mąką i rozwałkuj większy kawałek ciasta na grubość 2-3 mm. Wyłóż nim formę. Rozwałkuj pozostałe ciasto na podobną grubość.
Wmieszaj do nadzienia posiekaną natkę. Przełóż farsz do formy wylepionej ciastem (jeśli jest zbyt rzadki, zachowaj część płynu i podaj jako sos). Posmaruj brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem i przykryj drugą częścią ciasta. Sklej brzegi i odetnij nadmiar ciasta. Widelcem lub palcami dekoracyjnie wykończ brzeg. Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i zrób na środku nacięcie na krzyż, by mogła ulecieć para. Piecz 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 15-20 minut, pokrój i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W