Placek grzybowy

Placek grzybowy
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
Farsz:
  • 80 g suszonych podgrzybków
  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 g śmietany 18-22%
  • 3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby suszone zalewamy wodą na noc i następnego dnia gotujemy ok. 40 minut, aż będą miękkie. Pieczarki kroimy na pół, następnie w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na maśle przesmażamy cebulę lekko ją soląc, jak tylko zmięknie dodajemy pieczarki i na dość dużym ogniu podsmażamy, aż lekko się zarumienią, dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę grzyby oraz czosnek. Doprawiamy całość solą i pieprzem i podgrzewamy mieszając co jakiś czas przez kolejne 5 minut. Pozostawiamy farsz do wystudzenia i przygotowujemy ciasto kruche.

Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i miksujemy pulsacyjnie, aż całość zacznie się łączyć. Następnie przekładamy całość na stolnicę i krótko zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim rozwałkowane między dwoma kawałkami folii spożywczej ciasto. Nakłuwamy je dość gęsto i odstawiamy na moment.

Wystudzone grzyby przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich śmietanę i jaja, dokładnie mieszamy, aż jaja połączą się ze śmietaną i grzybami. Farsz wylewamy na przygotowany spód z ciasta i wstawiamy do pieca na ok. 35-40 minut, aż wierzch się zetnie i niezbyt mocno zarumieni. Placek możemy podać na ciepło, ale znacznie lepiej kroi się całość po wystudzeniu. Idealny dodatek do barszczu, świetnie sprawdza się jako przekąska.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA