Placek grzybowy
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
Farsz:
- 80 g suszonych podgrzybków
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 330 g śmietany 18-22%
- 3 jaja
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby suszone zalewamy wodą na noc i następnego dnia gotujemy ok. 40 minut, aż będą miękkie. Pieczarki kroimy na pół, następnie w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na maśle przesmażamy cebulę lekko ją soląc, jak tylko zmięknie dodajemy pieczarki i na dość dużym ogniu podsmażamy, aż lekko się zarumienią, dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę grzyby oraz czosnek. Doprawiamy całość solą i pieprzem i podgrzewamy mieszając co jakiś czas przez kolejne 5 minut. Pozostawiamy farsz do wystudzenia i przygotowujemy ciasto kruche.
Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i miksujemy pulsacyjnie, aż całość zacznie się łączyć. Następnie przekładamy całość na stolnicę i krótko zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim rozwałkowane między dwoma kawałkami folii spożywczej ciasto. Nakłuwamy je dość gęsto i odstawiamy na moment.
Wystudzone grzyby przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich śmietanę i jaja, dokładnie mieszamy, aż jaja połączą się ze śmietaną i grzybami. Farsz wylewamy na przygotowany spód z ciasta i wstawiamy do pieca na ok. 35-40 minut, aż wierzch się zetnie i niezbyt mocno zarumieni. Placek możemy podać na ciepło, ale znacznie lepiej kroi się całość po wystudzeniu. Idealny dodatek do barszczu, świetnie sprawdza się jako przekąska.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź