Pijane gruszki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.89)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 konferencje
- fantazyjnie obrane
- 1 butelka najlepszego chardonnay
- ½ szklanki miodu
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 arkusze ciasta filo
- 4 łyżki masła
- stopione
- 2 łyżki cukru
- świeżo mielony pieprz
- ½ szklanki śmietany kremówki
- ¼ szklanki miękkiego sera koziego o temp. pokojowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usuń gniazda nasienne z gruszek od dołu za pomocą obieraczki do warzyw albo łyżeczki do robienia kulek z melona. Nie odrywaj ogonków. Wlej wino do małego garnka, dodaj miód, rozmaryn i ekstrakt waniliowy. Doprowadź do wrzenia i zanurz gruszki w winie. Gotuj na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (ok. 30-45 min). W tym czasie przygotuj chrupiące miseczki z ciasta filo. Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Nawilżone arkusze ciasta przykryj wilgotną ściereczką. Rozkładaj po jednym na blacie, smaruj stopionym masłem, posypuj cukrem i pieprzem. Na wierzchu rozłóż drugi arkusz. Przekrój ciasto na 6 równych kwadratów. Ułóż jeden kwadrat skosem na drugim i ostrożnie ułóż w foremce do mufinek. Powtarzaj powyższe czynności, aż w foremkach będą 4 miseczki. Piecz je ok. 15 min, aż będą złociste na krawędziach. Ostudź i ostrożnie wyjmij z foremek. Ubij śmietanę z kozim serkiem, miodem i ekstraktem waniliowym. Nałóż śmietanowy krem do miseczek, na wierzchu ułóż gruszki i polej winnym syropem, w którym się gotowały.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W