Pieczony udziec jagnięcy z cytryną, czosnkiem i rozmarynem
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 29)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 cytryny
- umyte
- pokrojone
- pozbawione pestek
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 5-6 ząbków czosnku
- obranych
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 udziec jagnięcy
- bez kości
- tak pokrojony
- żeby dał się płasko rozłożyć (ok 2.5 kg)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzucić pokrojone cytryny, rozmaryn, czosnek, sól, pieprz i oliwę do malaksera. Zmiksować. Jeśli nie ma malaksera ani blendera – wszystko drobno posiekać i wymieszać. Rozłożyć mięso płasko. Rozprowadzić pastę cytrynową po obu stronach mięsa. Wetrzeć. Włożyć do dużej zamykanej plastikowej torby i wstawić na noc do lodówki. Obracać kilkakrotnie. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Wyjąć mięso z lodówki na pół godziny do godziny przed pieczeniem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej folią. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec 45 minut (aż temperatura w mięsie osiągnie 60 stopni). Wyjąć mięso, odstawić na 10-15 minut, pokroić, podać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W