Pieczony łosoś z pomidorami i ostrym majonezem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 duży filet łososia (około 1400 g
- bez skóry i ości
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- około 1 szklanki wymieszanych okruchów chleba i mielonych orzechów laskowych (z 1 kromki chleba oraz ¼ szklanki orzechów laskowych utartych w malakserze)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 95 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć łososia w naczyniu i posypać ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Obrócić łososia i posypać pozostałymi ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wierzch ryby posypać mieszaniną okruchów chleba i orzechów laskowych. Piec przez 40 do 45 minut, aż łosoś będzie średnio wypieczony. (Ja lubię, kiedy środek jest jeszcze surowy.)
Upieczonego łososia wyjąć z pieca. Posypać posiekanymi ziołami. Podawać w temperaturze pokojowej z majonezem.
Upieczonego łososia wyjąć z pieca. Posypać posiekanymi ziołami. Podawać w temperaturze pokojowej z majonezem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W