Pieczony barel antarktyczny z pangrattato
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 filety barela antarktycznego o wadze około 200 g każdy
- najlepiej ze skórą
- świeżo zmielony pieprz
- 100 g pokrojonego fenkułu
- 50 g kaparów
- 4 łodyżki fenkułu
- 8 sardeli
- garść natki pietruszki
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- mały bochenek chleba ciabatta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z ciabatty wyjmij miąższ i podziel na kawałeczki. Rozłóż na posmarowanej oliwą blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz aż chleb wyschnie. Otrzymasz duże i małe grzanki. Wrzuć je do średniej wielkości miski. Dodaj fenkuł, posiekane łodyżki fenkułu i natkę. Dorzuć posiekane kapary i sardele. Wymieszaj dłońmi, aby chleb wchłoną sos z kaparów i sardeli. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką oliwy, wymieszaj. Filety posyp pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż rybę skórą do dołu przez 3-4 minuty. Kiedy skóra jest chrupiąca, wyłącz ogień i nałóż na rybę równą warstwę panierki. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 190°C. Piecz 6 minut. Wyjmij, kiedy panierka się przyrumieni. Niech ryba chwilę postoi, zanim ją podasz.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W