Pieczone serca karczochów, przepis Rose
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 43)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1½ szklanki tartej bułki
- ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- 5 dag startego parmezanu (¼ szklanki)
- 5 dag startego pecorino romano (¼ szklanki)
- 1 łyżka mieszanych suszonych ziół: tymianek
- oregano
- cząber
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- 3 paczki (po 20 dag) mrożonych serc karczochów
- odmrożonych
- odsączonych
- ⅔ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- plus więcej do posmarowania brytfanki
- ¼ szklanki świeżego soku z cytryny (z 2 cytryn)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- posiekane (2 łyżeczki)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wymieszać tartą bułkę, pietruszkę, sery, zioła i sól w średniej misce. Posypać pieprzem. Wysmarować oliwą dwa szklane naczynia do pieczenia o średnicy 24 cm lub jedno o wymiarach 22 na 32 cm. Karczochy ułożyć równą warstwą. Posypać bułką z przyprawami. Potrząsnąć naczyniem, żeby bułka opadła. Wymieszać oliwę, sok i skórkę z cytryny oraz czosnek w małej misce. Polać karczochy. Przykryć naczynie papierem pergaminowym, a potem folią. Piec 30 minut. Zdjąć przykrycie. Podnieść temperaturę do 190 stopni C. Piec aż bułka się przyrumieni: 20-25 minut. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W