Pieczone na grillu marynowane przepiórki, kurczak, kaczka oraz indyk z kwaszoną cytryną i harissą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 przepiórki
- 1 mały kurczak
- 1 mała kaczka
- ugotowana
- 1 pierś indyka
- szermula (patrz oddzielny przepis)
- 1 kiszona cytryna
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 2 świeże cytryny
- sól morska i świeżo zmielony biały pieprz
- twoja ulubiona harissa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej grill. Przyrządź salsę cytrynową: obierz ostrym nożem skórkę z kwaszonej cytryny usuwając całe albedo. Pokrój skórkę w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Dorzuć drobno posiekany czosnek. Wlej sok ze świeżej cytryny i oliwę, dopraw szczyptą soli i mielonym pieprzem. Wymieszaj i odstaw.
Przepiórkom usuń końce skrzydełek i szyje. Rozetnij wzdłuż kręgosłupa i rozłóż delikatnie na płasko. Podziel kurczaka odcinając piersi, skrzydełka i udka. Wszystkie części podziel na pół. W ten sam sposób spraw kaczkę. Podziel pierś indyczą na trzy równe plastry. Wszystkie porcje drobiu posmaruj obficie szermulą. Połóż na grillu skórą do dołu i piecz, aż mięso się przyrumieni i będzie miękkie. Odłóż w ciepłe miejsce. Upieczony drób wyłóż na talerz, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, podawaj z salsą cytrynową i harissą.
Przepiórkom usuń końce skrzydełek i szyje. Rozetnij wzdłuż kręgosłupa i rozłóż delikatnie na płasko. Podziel kurczaka odcinając piersi, skrzydełka i udka. Wszystkie części podziel na pół. W ten sam sposób spraw kaczkę. Podziel pierś indyczą na trzy równe plastry. Wszystkie porcje drobiu posmaruj obficie szermulą. Połóż na grillu skórą do dołu i piecz, aż mięso się przyrumieni i będzie miękkie. Odłóż w ciepłe miejsce. Upieczony drób wyłóż na talerz, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, podawaj z salsą cytrynową i harissą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W