Pieczone gruszki z płatkami owsianymi i miodem

Pieczone gruszki z płatkami owsianymi i miodem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ok. 60 g niesolonego masła
  • stopionego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 gruszki konferencje

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wymieszaj płatki z cukrem, płatkami migdałowymi i cynamonem. Wmieszaj prawie całe stopione masło (zostawiając trochę do posmarowania gruszek), a następnie rodzynki. Przekrój gruszki wzdłuż na pół (nie obieraj ze skórki) i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż połówki gruszek na blasze do pieczenia skórką do dołu i posmaruj stopionym masłem za pomocą pędzla. Na wydrążone gruszki nałóż przygotowaną mieszankę. Piecz bez przykrycia 25 min aż owoce zmiękną, a wypełnienie lekko zbrązowieje. Podawaj z jogurtem na śniadanie albo z lodami na deser.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA