Pieczone gruszki z płatkami owsianymi i miodem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ok. 60 g niesolonego masła
- stopionego
- 3 łyżki rodzynek
- 3 gruszki konferencje
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wymieszaj płatki z cukrem, płatkami migdałowymi i cynamonem. Wmieszaj prawie całe stopione masło (zostawiając trochę do posmarowania gruszek), a następnie rodzynki. Przekrój gruszki wzdłuż na pół (nie obieraj ze skórki) i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż połówki gruszek na blasze do pieczenia skórką do dołu i posmaruj stopionym masłem za pomocą pędzla. Na wydrążone gruszki nałóż przygotowaną mieszankę. Piecz bez przykrycia 25 min aż owoce zmiękną, a wypełnienie lekko zbrązowieje. Podawaj z jogurtem na śniadanie albo z lodami na deser.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W