Pieczona wędzona szynka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 kg szynki
- 250 ml miodu
- 1 l wywaru wołowego
- 1 łyżka musztardy z pieprzem tasmańskim
- 0,5 l czerwonego wina
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usuń skórę pozostawiając trochę słoniny. Natnij słoninę w kratkę. W ten sposób podczas pieczenia mięso pozostanie soczyste. Posmaruj szynkę miodem i musztardą. Na dno garnka wlej 250 ml wywaru i wino. Owiń końcówkę szynki folią aluminiową, żeby nie spaliła się i nie wyschła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Obniż temperaturę do 180°C, przewracaj i co 20 minut polewaj sosem. Piecz od 40 minut do godziny w zależności od wielkości szynki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W