Pieczona sarnina z rzepą i wiśniami
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 400 g oczyszczonej sarniej polędwicy
- 250 g okrawków i kostek z sarniny
- 40 ml oliwy
- 75 ml czerwonego wina
- gałązka tymianku
- obrana
- pokrojona szalotka
- obrany
- pokrojony ząbek czosnku
- 2 łyżki wiśni z kirszu
- 100 ml bulionu wołowego
- 15 g masła
- szczypta soli w płatkach
- szczypta czarnego pieprzu
- 6 jagód jałowca
- 2 młode rzepy
- 100 ml kwaśnego soku winogronowego
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rzepę i cukier zalać wodą do połowy. Dodać masło, sok z winogron i 4 jagody jałowca. Gotować przez 6-8 minut, aż rzepa będzie miękka. Odparować płyn. Sarninę przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni. Dodać okrawki i zrumienić je. Podsmażać mięso przez 4-6 minut. Zdjąć z patelni. Czosnek, 2 jagody jałowca, tymianek i pokrojoną szalotkę wrzucić na patelnię. Podsmażyć. Dolać wino. Zredukować do 2/3. Wlać bulion. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Sos wlać na patelnię. Dodać wiśnie. Redukować, aż pozostanie gęsty płyn. Dodać masło. Mięso ułożyć na półmisku. Polać sosem. Dookoła ułożyć rzepę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W