Pieczona Alaska

Pieczona Alaska
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 250 g malin
  • 4 łyżki alkoholu o pomarańczowym aromacie
  • gotowy spód biszkoptowy
  • duże pudełko lodów waniliowych
  • 4 białka
  • 170 g miałkiego cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zalać maliny alkoholem, zostawić na dwie godziny. Lody przełożyć z pojemniczka do plastikowej miseczki, włożyć do zamrażalnika. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza.
Ubić sztywną pianę z białek, dodając stopniowo cukier i szczyptę soli. Spód biszkoptowy ułożyć na blasze do pieczenia. Rozłożyć maliny na spodzie biszkoptowym. Na malinach ułożyć zamrożone lody. Pokryć lody szczelnie ubitą pianą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA