Składniki:
- 10-15 suszonych papryczek chili
- najlepiej mieszanka ostrych i łagodnych
- 2 łyżki neutralnego oleju
- np. z pestek winogron lub kukurydziany
- sól
- 2 obrane ząbki czosnku (niekoniecznie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włożyć chili do miski i zalać wrzącą wodą. Przykryć talerzem, żeby nie wypływały. Namaczać przez ok. 30 minut, aż zmiękną. Oczyścić każdą papryczkę z osobna: usunąć szypułkę, otworzyć papryczkę (najlepiej nad zlewem, by nasiąkły wodą). Usunąć nasiona. Można trochę ich zostawić, jeśli ktoś lubi ostrzejszą pastę. Zmiksować papryczki, oliwę, dużą szczyptę soli i czosnek (opcjonalnie). Miksować aż powstanie gładka pasta, od czasu do czasu dodając łyżkę wody, w której moczyły się papryczki. Używać od razu lub schłodzić. Przechowywać w lodówce do 2 dni. Tuż przed podaniem spróbować i doprawić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W