Panna cotta z maślanką i borówkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Panna cotta:
- 300 ml śmietany kremówki
- 70 g miałkiego cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 laska wanilii
- 2½ listka żelatyny
- 300 ml maślanki
- 90 g borówek amerykańskich
Sos:
- 100 g miałkiego cukru
- 50 ml wody
- 1 gwiazdka anyżu
- 100 g borówek amerykańskich
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Panna cotta:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Umieść śmietanę, cukier i pastę z wanilii (lub laskę rozkrojoną wzdłuż i wyskrobane z niej ziarenka) w rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a śmietana zacznie niemal wrzeć. Zdejmij rondel z ognia. Odciśnij żelatynę z nadmiaru wody, wrzuć do śmietany i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj maślankę i wszystko razem dobrze wymieszaj.
Rozdziel borówki między 4–5 miseczek i zalej masą śmietanową. Odstaw do lodówki do zastygnięcia, przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sos:
Wlej wodę do rondla, wrzuć cukier i anyż. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje, ale jeszcze nie zmieni koloru. Zdejmij z ognia, wrzuć borówki, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia. Borówki zmiękną, a syrop zyska głęboki ciemnoczerwony kolor.
Przed podaniem przesuń nożem wokół brzegów miseczek, odwróć do góry dnem i wyłóż panna cottę na talerzyki. Polej sosem i podawaj.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Umieść śmietanę, cukier i pastę z wanilii (lub laskę rozkrojoną wzdłuż i wyskrobane z niej ziarenka) w rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a śmietana zacznie niemal wrzeć. Zdejmij rondel z ognia. Odciśnij żelatynę z nadmiaru wody, wrzuć do śmietany i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj maślankę i wszystko razem dobrze wymieszaj.
Rozdziel borówki między 4–5 miseczek i zalej masą śmietanową. Odstaw do lodówki do zastygnięcia, przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sos:
Wlej wodę do rondla, wrzuć cukier i anyż. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż cukier się rozpuści, a syrop lekko zgęstnieje, ale jeszcze nie zmieni koloru. Zdejmij z ognia, wrzuć borówki, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia. Borówki zmiękną, a syrop zyska głęboki ciemnoczerwony kolor.
Przed podaniem przesuń nożem wokół brzegów miseczek, odwróć do góry dnem i wyłóż panna cottę na talerzyki. Polej sosem i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W