Paella
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
- 12 udek z kurczaka, ze skórą i kośćmi (około 2,5 kg)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki papryki
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- 4 duże pomidory
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona na ćwiartki i oprawiona
- 1 duża zielona papryka, pokrojona na ćwiartki i oprawiona
- 2 łyżeczki szafranu
- 4 szklanki domowego lub kupnego ciepłego bulionu z kurczaka
- ⅓ szklanki koniaku
- 500 g polędwiczki wieprzowej, bez tłuszczu, pokrojonej w kostkę o grubości 2,5 cm
- 1 duża biała cebula, pokrojona
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 600 g kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych na pierścienie o grubości 1 cm
- 12 dużych krewetek, obranych i oprawionych
- 700 g białego ryżu
- 16 małych, obranych małży
- 18 obranych omułków
- 2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
- 230 g blanszowanej zielonej fasoli, obranej i pokrojonej na kawałki o grubości 4 cm
- ½ szklanki świeżej pietruszki, pokrojonej, do podania
- kliny cytryny, do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż kurczaka do dużej miski i wlej 2 łyżki oliwy. Posyp mięso papryką. Przykryj kurczaka i pozostaw do zamarynowania w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Zagotuj wodę w dużym garnku, a w międzyczasie przygotuj wodę z lodem. Nożem do obierania usuń gniazdo nasienne z pomidorów i natnij je na dole w kształcie litery X. Partiami wkładaj pomidory do gotującej się wody. Kiedy po około 30-60 sekundach skórka zacznie odchodzić, przenieś pomidory łyżką durszlakową do wody z lodem.
Gdy pomidory wystygną, obierz je ze skórki i przekrój na pół. Usuń z nich nasiona i drobno posiekaj.
Pokrój paprykę na kawałki o grubości 0,5 cm i odłóż na bok. Za pomocą moździerza i tłuczka połącz ze sobą szafran i 1,5 łyżeczki soli. Wrzuć mieszankę do średniej miski, dodaj 1 szklankę bulionu i koniak. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły.
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię do paelli o średnicy 45 cm i bokach wysokich na co najmniej 5 cm. Wlej na nią łyżeczkę oliwy. Przypraw udka z kurczaka solą i pieprzem i umieść na patelni. Smaż i przewracaj mięso przez około 8 minut, aż się zarumieni. Przypraw polędwiczki, wrzuć na patelnię i smaż kolejne 6 minut.
Dodaj paprykę, cebulę, czosnek i pomidory. Smaż przez około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj kalmary i krewetki, smaż przez kolejne 2 minuty.
Wrzuć na patelnię ryż i rozłóż go równomiernie. Dodaj resztę mieszanki z szafranu i smaż przez 1 minutę. Wlej 1,5 szklanki bulionu i doprowadź do wrzenia. Smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podrzucając. Jeśli ryż będzie za suchy, można dodać więcej bulionu. Na ryżu ułóż małże, omułki, groszek i wlej 1 szklankę bulionu. Smaż przez około 20 minut (w razie potrzeby dolewaj stopniowo więcej bulionu), aż ryż stanie się miękki, owoce morza się otworzą, a większość płynu wyparuje.
Zwiększ ogień, dodaj fasolę i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aż warzywa się zagrzeją i reszta płynu wyparuje. Przypraw solą. Posyp pietruszką i podawaj z łódkami cytryny.
Zagotuj wodę w dużym garnku, a w międzyczasie przygotuj wodę z lodem. Nożem do obierania usuń gniazdo nasienne z pomidorów i natnij je na dole w kształcie litery X. Partiami wkładaj pomidory do gotującej się wody. Kiedy po około 30-60 sekundach skórka zacznie odchodzić, przenieś pomidory łyżką durszlakową do wody z lodem.
Gdy pomidory wystygną, obierz je ze skórki i przekrój na pół. Usuń z nich nasiona i drobno posiekaj.
Pokrój paprykę na kawałki o grubości 0,5 cm i odłóż na bok. Za pomocą moździerza i tłuczka połącz ze sobą szafran i 1,5 łyżeczki soli. Wrzuć mieszankę do średniej miski, dodaj 1 szklankę bulionu i koniak. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły.
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię do paelli o średnicy 45 cm i bokach wysokich na co najmniej 5 cm. Wlej na nią łyżeczkę oliwy. Przypraw udka z kurczaka solą i pieprzem i umieść na patelni. Smaż i przewracaj mięso przez około 8 minut, aż się zarumieni. Przypraw polędwiczki, wrzuć na patelnię i smaż kolejne 6 minut.
Dodaj paprykę, cebulę, czosnek i pomidory. Smaż przez około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj kalmary i krewetki, smaż przez kolejne 2 minuty.
Wrzuć na patelnię ryż i rozłóż go równomiernie. Dodaj resztę mieszanki z szafranu i smaż przez 1 minutę. Wlej 1,5 szklanki bulionu i doprowadź do wrzenia. Smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podrzucając. Jeśli ryż będzie za suchy, można dodać więcej bulionu. Na ryżu ułóż małże, omułki, groszek i wlej 1 szklankę bulionu. Smaż przez około 20 minut (w razie potrzeby dolewaj stopniowo więcej bulionu), aż ryż stanie się miękki, owoce morza się otworzą, a większość płynu wyparuje.
Zwiększ ogień, dodaj fasolę i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aż warzywa się zagrzeją i reszta płynu wyparuje. Przypraw solą. Posyp pietruszką i podawaj z łódkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W