Omlet z paprociami i bekonem
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki farszu:225 g młodych paproci (pióropusznika strusiego)
250 g bekonu, pokrojonego w kostkę
½ cebuli, drobno posiekanej
1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Składniki omletu:
12 lekko roztrzepanych jaj
1 łyżka stołowa śmietany 15%
1 łyżka stołowa drobno posiekanej natki
2 łyżki stołowe masła
4 plastry sera gruyère (dowolnie)
sól i pieprz
Przygotowanie farszu:
Do garnka z osolonym wrzątkiem wrzuć paprocie, gotuj przez 2 minuty. Odcedź, opłucz zimną wodą, odstaw na bok. Na patelni usmaż bekon na złocisty kolor. Odlej tłuszcz. Dorzuć cebulę, smaż, aż zmięknie. Dodaj paprocie i szczypiorek. Smaż przez 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
Przygotowanie omletu:
W misce wymieszaj jaja, śmietanę i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Teflonową patelnię o średnicy 20 cm rozgrzej, wrzuć 1 łyżkę masła, roztop. Wlej jedną czwartą masy jajecznej. Smaż na średnim ogniu, rozcinając omlet łopatką, aby szybciej doszedł. Dopraw solą i pieprzem. Gdy brzegi omletu niemal się usmażą, ale środek pozostaje półpłynny, na połowę omletu wyłóż ¼ farszu i plaster sera. Pomagając sobie łopatką przykryj drugą częścią omletu i zsuń na talerz. Powtarzaj tą czynności z 3 omletami.
Rada: Szybciej będzie, jeśli usmażysz po dwa omlety na dwóch patelniach równocześnie.
@ Ricardo Larrivée
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W