Okładniczki z fenkułem i szczypiorkiem oraz solirodem
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 12 oczyszczonych okładniczek
- 500 g oczyszczonych małży
- 150 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 fenkuł, obrany i pokrojony w drobną kostkę
- 150 ml tłustej śmietanki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
- 2 pomidory śliwkowe, bez skóry i pestek, pokrojone w kostkę
- 200 g solirodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Rozgrzać duży garnek. Wrzucić małże, wlać wino, przykryć i gotować na dużym ogniu przez dwie minuty, aż małże się otworzą. Małże odcedzić, płyn zachować.
- Usunąć małże, które się nie otworzyły. Wyjąć małże z muszli. Z okładniczek usunąć ciemnoszarą część. Połowę muszli okładniczek zachować, wyrzucić większość muszli małży. Małże wypłukać z piasku i posiekać.
- Patelnię postawić na średnim ogniu, rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i szalotki, smażyć 2-3 minuty, mieszać. Dodać fenkuł, smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać płyn z małży i śmietankę. Zredukować o połowę.
- Na koniec dodać małże, szczypiorek, pomidory i soliród. Podgrzewać 30 sekund. Podawać na muszlach na dużym ogrzanym półmisku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W