Nogi kurczaka gotowane na parze z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 nogi kurczaka z podudziami
- bez kości
- 1 brukiew
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 pasternaki
- 2 rzepy
- sól i pieprz
- 1,2 l wody
- 1 liść laurowy
- 1 bardzo drobno posiekana cebula
- 25-50 g masła
- nieco soku z cytryny
- natka pietruszki
- gruboziarnista sól morska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w słupki. Uformuj apetyczne porcje z nóg kurczaka bez kości. Posyp solą i pieprzem. Umieść w pojemniku do gotowania na parze. Wlej do garnka wodę. Dorzuć liść laurowy i drobno posiekaną cebulę. Posól. Gotuj mięso na parze przez kwadrans. Zdejmij pojemnik z mięsem. Do wody dorzuć twardsze warzywa, czyli brukiew, marchew i seler naciowy. Doprowadź płyn do wrzenia na ostrym ogniu. Postaw kurczaka na 5 minut. Zdejmij, dołóż do wody pasternak i rzepę. Gdy woda zawrze, postaw naczynie z kurczakiem. Gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij naczynie z kurczakiem, przykryj pokrywką. Ugotowane warzywa odcedź. Płyn, w którym się gotowały, przelej do rondla. Doprowadź do wrzenia, wsyp sól i pieprz. Dorzuć masło, wyciśnij nieco soku z cytryny. Dorzuć porwaną w palcach natkę pietruszki. Wymieszaj. Podawaj warzywa z mięsem, polanym sosem i posypanym gruboziarnistą solą morską.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W