Nogi kurczaka gotowane na parze z warzywami

Nogi kurczaka gotowane na parze z warzywami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 4 nogi kurczaka z podudziami
  • bez kości
  • 1 brukiew
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 pasternaki
  • 2 rzepy
  • sól i pieprz
  • 1,2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 bardzo drobno posiekana cebula
  • 25-50 g masła
  • nieco soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • gruboziarnista sól morska

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w słupki. Uformuj apetyczne porcje z nóg kurczaka bez kości. Posyp solą i pieprzem. Umieść w pojemniku do gotowania na parze. Wlej do garnka wodę. Dorzuć liść laurowy i drobno posiekaną cebulę. Posól. Gotuj mięso na parze przez kwadrans. Zdejmij pojemnik z mięsem. Do wody dorzuć twardsze warzywa, czyli brukiew, marchew i seler naciowy. Doprowadź płyn do wrzenia na ostrym ogniu. Postaw kurczaka na 5 minut. Zdejmij, dołóż do wody pasternak i rzepę. Gdy woda zawrze, postaw naczynie z kurczakiem. Gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij naczynie z kurczakiem, przykryj pokrywką. Ugotowane warzywa odcedź. Płyn, w którym się gotowały, przelej do rondla. Doprowadź do wrzenia, wsyp sól i pieprz. Dorzuć masło, wyciśnij nieco soku z cytryny. Dorzuć porwaną w palcach natkę pietruszki. Wymieszaj. Podawaj warzywa z mięsem, polanym sosem i posypanym gruboziarnistą solą morską.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA