Niemiecki placek z jabłkami

Niemiecki placek z jabłkami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia niemiecka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 190°C. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i włożyć do miski. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać cukier i cynamon, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić. Zmiksować masło z cukrem na krem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać jajka z esencją waniliową, dodać do kremu i zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować na gładką masę. Wlać ciasto do formy i równo je rozprowadzić. Ułożyć na cieście plastry jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie, i lekko docisnąć. Piec 45 minut, aż wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Przed podaniem wystudzić na kratce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA