Niemiecki placek z jabłkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia niemiecka
Składniki:
- 4 kwaśne jabłka
- np. granny smith albo cortland
- ⅓ szklanki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sok z 1 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 190°C. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i włożyć do miski. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać cukier i cynamon, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić. Zmiksować masło z cukrem na krem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać jajka z esencją waniliową, dodać do kremu i zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować na gładką masę. Wlać ciasto do formy i równo je rozprowadzić. Ułożyć na cieście plastry jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie, i lekko docisnąć. Piec 45 minut, aż wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Przed podaniem wystudzić na kratce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia niemiecka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W