Navarin z jagnięciny
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1,2 kg karkówki jagnięcej
- oczyszczonej z tłuszczu i ścięgien
- pokrojonej w kostkę o boku ok. 5 cm
- 1½ łyżki mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- obrana i drobno pokrojona
- 1 główka czosnku
- przekrojona na pół poziomo
- 350 ml wytrawnego białego wina
- 300 g krojonych pomidorów z puszki
- listki z 3-4 gałązek świeżego tymianku
- listki z 3-4 gałązek świeżego rozmarynu
- 500 ml zimnego bulionu jagnięcego albo drobiowego
- 450 g mieszanych sezonowych warzyw
- obranych i pokrojonych na kawałki równej wielkości
- 50 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie kawałki mięsa. Rozgrzej łyżkę oleju w dużym żaroodpornym garnku, na średnim ogniu. Ułóż na dnie 1/3 jagnięciny i smaż po 3 min z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Wyjmij mięso łyżką cedzakową, połóż z powrotem na talerzu z mąką i obsmaż kolejne porcje mięsa. Dolej do garnka drugą łyżkę oleju i podsmaż czosnek mieszając, aż się zrumieni. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj 6-8 min, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodaj posiekane pomidory, zioła i wszystko wymieszaj. Gotuj ok. 5 min, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wlej zimny bulion i włóż mięso do garnka – płyn musi przykrywać mięso. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj 1½ godz. mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a jagnięcina będzie miękka. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie przez 2-3 min i odsącz. Podgrzej w rondlu masło na dużym ogniu, dodaj zblanszowane warzywa i smaż 1-2 min mieszając. Podziel puree ziemniaczane między 4 talerze, nałóż porcje jagnięciny, a na wierzch warzywa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W