Naleśniki z truskawkami i sosem orzechowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Ciasto
2 filiżanki mąki orkiszowej
szczypta soli
2 i pół filiżanki mleka sojowego
oliwa do smażenia
Sos
2 łyżki masła z orzechów laskowych
łyżka syropu ryżowego
łyżka ekstraktu waniliowego
pół filiżanki gorącej wody
Nadzienie
kobiałka świeżych truskawek
posiekany kandyzowany imbir
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy mleko mieszając, żeby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby rozcieńczamy je mlekiem lub wodą. Rozgrzaną patelnię polewamy odrobiną oliwy. Wlewamy na nią około 1/3 filiżanki ciasta. Rozprowadzamy i smażymy przez minutę z każdej strony. Naleśniki układamy na talerzu przykrytym papierowym ręcznikiem.
Sos
Masło orzechowe, syrop ryżowy i ekstrakt wanilii rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Nadzienie
Mieszamy truskawki i posiekany imbir.
Przygotowanie
Na ćwiartce każdego naleśnika układamy po 2 łyżki nadzienia. Składamy na pół i jeszcze raz na pół. Wierzch polewamy sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W