Nagład z selerem naciowym, cydrem i jabłkami

Nagład z selerem naciowym, cydrem i jabłkami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 1,5 kg nagłada bez ciemnej skóry
  • podzielonego na 4 porcje
  • 6 łodyg selera naciowego
  • duży kawałek masła
  • mąka do oprószenia ryby
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego albo arachidowego
  • sól i pieprz
  • 3 koksy
  • nieco miałkiego cukru do posypania jabłek
  • 2 łyżki stołowe calvadosu
  • 200 ml cydru
  • posiekana natka
  • 3 łyżki crème fraîche

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Łodygi selera naciowego pokrój w centymetrową kostkę. Usmaż na części masła w brytfannie. Białą skórę ryby oprósz mąką. Wlej olej i rozgrzej patelnię. Połóż rybę stronę ze skórą i smaż przez 6 minut na średnim ogniu. Skóra powinna stać się złocistobrązowa i chrupka. Ułóż rybę na selerze w brytfannie, przysmażoną stroną do góry. Mięso nie może dotykać płynu na dnie brytfanny. Wlej cydr i postaw brytfannę na ogniu. Gdy cydr zacznie wrzeć, wstaw rybę na 8-10 minut do rozgrzanego piekarnika. Jabłka przekrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Na patelnię wrzuć kawałek masła. Smaż ósemki jabłek, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Posyp miałkim cuk

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA