Nagład z selerem naciowym, cydrem i jabłkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 1,5 kg nagłada bez ciemnej skóry
- podzielonego na 4 porcje
- 6 łodyg selera naciowego
- duży kawałek masła
- mąka do oprószenia ryby
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego albo arachidowego
- sól i pieprz
- 3 koksy
- nieco miałkiego cukru do posypania jabłek
- 2 łyżki stołowe calvadosu
- 200 ml cydru
- posiekana natka
- 3 łyżki crème fraîche
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Łodygi selera naciowego pokrój w centymetrową kostkę. Usmaż na części masła w brytfannie. Białą skórę ryby oprósz mąką. Wlej olej i rozgrzej patelnię. Połóż rybę stronę ze skórą i smaż przez 6 minut na średnim ogniu. Skóra powinna stać się złocistobrązowa i chrupka. Ułóż rybę na selerze w brytfannie, przysmażoną stroną do góry. Mięso nie może dotykać płynu na dnie brytfanny. Wlej cydr i postaw brytfannę na ogniu. Gdy cydr zacznie wrzeć, wstaw rybę na 8-10 minut do rozgrzanego piekarnika. Jabłka przekrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Na patelnię wrzuć kawałek masła. Smaż ósemki jabłek, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Posyp miałkim cuk
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W