Mrożony krem gruszkowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 400 g gruszek z puszki
- 4 żółtka
- 50 g miałkiego cukru
- 3 łyżki stołowe syropu z gruszek
- 3 łyżki stołowe likieru gruszkowego
- 200 ml kremówki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gruszki z puszki wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny, żeby osuszyć owoce z syropu. Wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj. Przelej do miski. Do drugiej miski wlej żółtka. Dodaj miałki cukier, 3 łyżki stołowe syropu z gruszek i tyle samo likieru gruszkowego. Żółtka utrzyj nad garnkiem z wrzącą wodą. Gdy powstanie gęsta i lekka kremowa masa, zdejmij miskę z garnka. Przelej do naczynia i nadal ubijaj w robocie kuchennym, bo masa musi wystygnąć. Trzepaczką ubij kremówkę na puszysto. Do purée z gruszek ostrożnie dołóż schłodzoną masę z żółtek i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj bitą śmietanę. Ostrożnie wymieszaj i wlej krem do jednej, dużej formy albo małych kokilek. Wierzch wygładź. Wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Można go przechowywać przez kilka dni. Krem jest pyszny sam w sobie. Bardziej elegancko można go podać z wiśniami w kirszu, gotowanymi gruszkami i karmelowym tostem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W